Информации засновани на факти и транспарентност за успешна имунизација со Ковид 19

Донатор:
Балкански труст за демократија

Времетраење:
март-декември 2021

Проектот придонесе кон неутрализирање на негативното влијание на социјалните мрежи преку обезбедување информации засновани на докази за процесот на вакцинација против Ковид 19. Акцијата ги следеше набавките, чувувањето и дистрибуцијата на вакцините против Ковид 19, работата на релевантните институции, известувањето на онлајн медиумите, а им понуди и знаење на новинарите со цел подобро разбирање и информирање за развојот на вакцинацијата против Ковид 19. Проектот се спроведе со цел да го намали негативното влијание на лажните вести и домашното антивакс движење и да понуди квалитетни информации од јавен карактер.

Во низа активности, проектот ги надмина очекувањата во производството на мултимедијални материјали, како и во јавното информирање преку онлајн кампања. Проектот продуцираше 65 информативни/едукативни материјали/производи (9 периодични извештаи со детален преглед на процесот на набавка, зачувување и дистрибуција на вакцините против Ковид 19, мерење на напредокот на имунизацијата и перформансите на засегнати институции, 9 извештаи за мониторинг на медиумите, 14 визуелни слики на социјалните мрежи, 5 видео графики, 1 дигитална приказна, 1 видео за социјален дијалог, 5 новинарски стории и 21 инфографика).  Сите материјали беа објавени на веб-страницата на НВО Инфоцентарот, каде посебен дел беше посветен на проектните активности под името/хаштагот КовидИмунометар, и беа промовирани на ФБ и Јутјуб. Успешната комуникација и соработка со експерти, со националниот координатор за имунизација, Македонската агенција за лекови и медицинска опрема – МАЛМЕД и Светската здравствена организација – СЗО резултираше со ефикасна организација на обуки за новинари, зголемено внимание на медиумите и следење на медиумите на поврзани теми. 

ИНФОГРАФИЦИ

ПРОЕКТИ