Архива за Категорија ‘Ковид Имунометар’

 • Податоците за Ковид-19 имунизацијата да бидат сеопфатни и електронски достапни за сите

  на ное 17, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  01-Naslovna-Kovid-19-statistika-1

    Авторка: Маја Јовановска           Уште од почетокот на имунизацијата против Ковид-19, во февруари годинава, во државава нема единствена електронски достапна и интерактивна база, во која би се слевале и објавувале сите информации и податоци поврзани со овој исклучително важен процес во битката со коронавирусот. Нема електронска интерактивна база за тоа колку вакцини се пристигнати, во кој временски период, од кои производители и врз која основа (донација, договор и др.). Нема ниту база на податоци за бројот на вакцинирани лица според полот, возраста, регионалната распространетост, видот на вакцината, бројот на примени вакцини

  Види повеќе »
 • Политичката криза ја потисна имунизацијата како доминантна тема

  на ное 17, 21 • во Важни, Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми

  Monitoring na mediumi [ Infographic 11_2021 ] (1)

  Мониторинг на медиуми (до 10 ноември 2021) Вакцинација против Ковид-19 НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, спроведува мониторинг на известувањето на медиумите за процесот на вакцинација. Набљудувањето и анализата на медиумското известување за Ковид-19 имунизацијата се реализира преку агрегаторот на вести – Time.mk, кој опфаќа вкупно 125 медиуми – вести (63), портали (48) и спортски медиуми (14) и тоа, со пребарување според клучни зборови – „вакцинација“, „Филипче“ и „антиваксери“. Основната цел на набљудувањето е да се утврди интензитетот, квалитетот и доминантните наративи во известувањето на

  Види повеќе »
 • Се намалува интересот на медиумите за имунизацијата

  на ное 9, 21 • во Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми

  Monitoring na mediumi [ Infographic 10_2021 ]

  НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, спроведува мониторинг на известувањето на медиумите за процесот на вакцинација. Набљудувањето и анализата на медиумското известување за Ковид-19 имунизацијата се реализира преку агрегаторот на вести – Time.mk, кој опфаќа вкупно 125 медиуми – вести (63), портали (48) и спортски медиуми (14) и тоа, со пребарување според клучни зборови – „вакцинација“, „Филипче“ и „антиваксери“. Основната цел на набљудувањето е да се утврди интензитетот, квалитетот и доминантните наративи во известувањето на медиумите за целокупниот процес на Ковид-19 вакцинацијата во државава. Овој

  Види повеќе »
 • Патот на вакцините до Северна Македонија – состојби до 26 октомври 2021

  на ное 3, 21 • во Активности, Важни, Ковид Имунометар

  07-Patot-na-vakcinite--[-Infographicdo-26-oktomvri-2021-]

  НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, на неделна и месечна основа го следи процесот на вакцинација против Ковид-19 во Република Северна Македонија. Главен акцент во следењето е ставен на текот, темпото и интензитетот на вакцинацијата на населението против Ковид-19, набавката и пристигнувањето на вакцините во државава, како и начинот и квалитетот на информирање на граѓаните за овој исклучително важен процес. Клучни наоди за периодот од 24 септември – 26 октомври 2021: Интересот на граѓаните за вакцинирање e исклучително мал и во континуитет опаѓа. 772.424 граѓани

  Види повеќе »
 • Мониторинг на медиуми (септември 2021): Вакцинацијата против Ковид-19

  на окт 18, 21 • во Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми

  Monitoring na mediumi [ Infographic 09_2021 ]

  #КовидИмунометар Мониторинг на медиуми (септември 2021): Вакцинацијата против Ковид-19 Намален интересот за вакцинација Анализата на медиумското известување во текот септември ги покажа следниве тенденции: Вакцинацијата против Ковид-19 останува најактуелна тема во медиумите. Министерството за здравство и министерот Филипче и натаму се најчестиот извор на информации. Најзастапени се прилозите за ефикасноста на вакцините и препораката на Министерството за трета доза вакцини. Медиумите известуваа и за намалувањето на интересот на граѓаните за вакцинирање. Во септември, прилозите за противниците на вакцините се намалија во споредба со август.   Интегрален текст на извештајот: Monitoring_mediumi_6_septemvri

  Види повеќе »
 • Патот на вакцините до Северна Македонија – состојби до 23 септември 2021

  на окт 18, 21 • во Активности, Важни, Ковид Имунометар

  06-Patot-na-vakcinite-Infographic-23-septemvri-2021

  НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“,на неделна и месечна основа го следи процесот на вакцинација против Ковид-19 во Република Северна Македонија. Главен акцент во следењето е ставен на текот, темпото и интензитетот на вакцинацијата на населението против Ковид-19, набавката и пристигнувањето на вакцините во државава, како и начинот и квалитетот на информирање на граѓаните за овој исклучително важен процес. Клучни наоди за периодот од 25 август до 23 септември 2021: 703.878 граѓани се целосно вакцинирани (34% од населението). 778.408 граѓани примиле барем една доза (37.6%

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани само 36.2% од населението

  на окт 11, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccination-2722937_640

  Една доза вакцина примиле 38.4% (795.186 граѓани). Од 3 до 9 октомври, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани 0.7%

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 35.5% од населението

  на окт 6, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccine-5926664_640

  38.2% од населението примиле барем една доза вакцина (789.802 граѓани). Од 25 септември до 2 октомври, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.4%, а на целосно вакцинирани само за 1%

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 34.5% од населението

  на сеп 28, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Vial with vaccine

  37.8% од населението примиле барем една доза вакцина (781.623 граѓани)

  Види повеќе »
 • Трета доза вакцина против КОВИД-19: Многу препораки, но и дилеми

  на сеп 22, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Treta-doza-1

  Авторка: Маја Јовановска Светската здравствена организација (СЗО) засега нема официјална препорака за употреба на трета доза вакцини против КОВИД-19. Приоритет во моментов е што помасовна рамномерна вакцинација ширум светот. Затоа, СЗО повикува на времено воздржување од трета вакцинална доза од страна на богатите земји и пренасочување на релативниот вишок вакцини кон сиромашните земји. Листата на земји кои имаат усвоено препорака за трета вакцинална доза е доста долга и постојано се зголемува. Ваква препорака прво усвои Израел, по што следеа Франција, Германија, САД, Велика Британија, Унгарија, Србија и многу други земји. Минатата недела и во Грција

  Види повеќе »
Scroll to top