Архива за 2021

 • Приоритетите на граѓаните на општина Центар претставени на кандидатите на Локалните избори 2021

  на окт 13, 21 • во Активности

  Sredba 4

  НВО Инфоцентарот, на средба што се одржа вчера, 12 октомври 2021 година, во Хотел „Солун“ во Скопје, им ги претстави на кандидатите за градоначалници и носителите на листи за Советот на општина Центар приоритетните прашања и задачи со кои треба да се справи идната локална власт. Учесниците што се натпреваруваат на претстојните Локални избори во општина Центар, се согласија дека приоритетите што пред нив ги поставуваат граѓаните –подобрување на состојбите на локално ниво во областа на урбанизмот, животната средина, инфраструктурата, квалитетот на комуналните услуги и транспарентноста и отчетноста на локалната администрација и комуникацијата со граѓаните

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани само 36.2% од населението

  на окт 11, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccination-2722937_640

  Една доза вакцина примиле 38.4% (795.186 граѓани). Од 3 до 9 октомври, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани 0.7%

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 35.5% од населението

  на окт 6, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccine-5926664_640

  38.2% од населението примиле барем една доза вакцина (789.802 граѓани). Од 25 септември до 2 октомври, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.4%, а на целосно вакцинирани само за 1%

  Види повеќе »
 • Пописот 2021 и известувањето во медиумите – од 5 до 17 септември 2021

  на окт 1, 21 • во Активности, Мониторинг на Медиуми

  Popis Monitoring na Mediumi_page-0001

  Мониторингот на НВО Инфоцентарот за медиумското покривање на Пописот 2021 година во периодот 5-17 септември 2021 година вклучи девет медиуми (четири онлајн портали и пет национални ТВ-станици: Курир.мк, Плусинфо.мк, Фронтлајн.мк, 360 Степени.мк, МРТ1, Сител, Телма, Алфа и Алсат М). Во текот на овој период беа објавени вкупно 174 информативни единици, односно прилози и онлајн написи. Ова претставува намалување на бројката на медиумски објави за 61.5% споредено со првиот мониторинг период, 15 март – 2 април, 2021. КЛУЧНИ НАОДИ НА МОНИТОРИНГОТ – Од електронските медиуми најмногу прилози емитуваше МРТ1 (7.5% од вкупниот број анализирани прилози на

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 34.5% од населението

  на сеп 28, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Vial with vaccine

  37.8% од населението примиле барем една доза вакцина (781.623 граѓани)

  Види повеќе »
 • Пописот и Ковид-19

  на сеп 27, 21 • во Активности, Важни

  Popis-i-pandemija

  Пандемијата ја засили потребата од модернизација на пописите во светот Авторка: Маја Јовановска Република Северна Македонија не е единствената држава во која се спроведува „пандемиски“ попис. На Балканот, во моментов, во тек е попис на населението во Бугарија и во Хрватска. Некои држави ширум светот решија да го одложат пописот и да го спроведат следната или во 2023 година. ООН предупредуваат дека новите, наметнати услови од пандемијата можат да влијаат врз квалитетот на пописните податоци. Едновремено, сметаат дека  Препораките за попис на Конференцијата на европските статистичари, треба да се прошират со препораки за непредвидени ситуации,

  Види повеќе »
 • Пописот 2021 и здравствената заштита

  на сеп 27, 21 • во Активности, Важни

  Infografik_Popis_Zdravstvo

  Преку попис до ефикасна здравствена заштита на граѓаните Автор: Горан Наумовски Од последниот попис на населението до денес изминаа безмалку две децении. Токму во овие дваесетина години од земјава, трајно или времено, се иселија голем број граѓани. Точниот број иселени, засега, ниту една државна институција не го знае, но најверојатно станува збор за стотици илјади граѓани. Медицинскиот кадар е еден од најбројните меѓу иселениците и оние со времен престој во странство. Во потрага по подобар, побогат и поквалитетен живот, во изминативе две децении, земјава ја напуштија многу лекари по општа медицина, специјалисти, субспецијалисти, забари, гинеколози,

  Види повеќе »
 • Пописот 2021 и урбанизацијата

  на сеп 24, 21 • во Активности, Анализи

  MKD_Popis Konecno Infographics_URBANIZACIJA

  Преку попис до прецизни сознанија за стандардот на живеење Авторка: Маја Јовановска По речиси две децении во Република Северна Македониј, од 5 до 30 септември, ќе се спроведе Попис на населението, домаќинствата и становите. Последниот попис беше реализиран во 2002 година, што значи дека во земјава има бајата статистика за бројот на население, бројот на куќи и станови, ниви, добиток. Во услови на недостиг од нови и прецизни информации, владата, институциите и општините, сите стратешки документи и планови за економски развој, здравствена, образовна политика и друго,  ги подготвуваат врз основа на податоци стари 19 години,

  Види повеќе »
 • Трета доза вакцина против КОВИД-19: Многу препораки, но и дилеми

  на сеп 22, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Treta-doza-1

  Авторка: Маја Јовановска Светската здравствена организација (СЗО) засега нема официјална препорака за употреба на трета доза вакцини против КОВИД-19. Приоритет во моментов е што помасовна рамномерна вакцинација ширум светот. Затоа, СЗО повикува на времено воздржување од трета вакцинална доза од страна на богатите земји и пренасочување на релативниот вишок вакцини кон сиромашните земји. Листата на земји кои имаат усвоено препорака за трета вакцинална доза е доста долга и постојано се зголемува. Ваква препорака прво усвои Израел, по што следеа Франција, Германија, САД, Велика Британија, Унгарија, Србија и многу други земји. Минатата недела и во Грција

  Види повеќе »
 • Мониторинг на медиуми (август 2021): Вакцинацијата против Ковид-19

  на сеп 22, 21 • во Активности, Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми

  Monitoring na mediumi [ Infographic 08_2021 ]

  Главни теми: Новите протоколи и процентот на вакцинирани меѓу новозаболените

  Види повеќе »
Scroll to top