Untitled 2

Јалова борба со криминалот и корупцијата

на дек 24, 19 • од

Во изминатите две децении евидентно е дека политичките гарнитури ги менуваат само позициите, но реториката останува иста. Кога се во опозиција критикуваат за корумпирано правосудство, криминална власт и заробени институции. Кога се на власт најавуваат одлучна борба против криминалот и сваровски судството и нулта корупција...
Pin It

Home » Активности, Анализи, Важни » Јалова борба со криминалот и корупцијата

Државна комисија за спречување на корупцијата

Новиот состав на Антикорупциската комисија беше избран во февруари. Во изминативе девет месеци комисијата отвори повеќе предмети за непотизам, судир на интереси, финансиски злоупотреби, а поведе постапки за испитување на имотната состојба на девет функционери.

За дел од предметите Антикорупциска има надлежност да утврди одговорност, но дел ги препраќа на натамошно постапување во други институции. Нејзината работа е условена од функционирањето на други институции кои треба да и бидат логистика со документи и информации.

„Јас сум задоволна, затоа што воглавном институциите го почитуваат законскиот рок за доставување на документите од петнаесет дена. Меѓутоа не сум задоволна од бавноста на решавање на нашиот проблем на преселување, на инсталирање на опремата и со поврзување на 17-те институции за кои што законот ни дал надлежност да бидеме поврзани. Кога тоа ќе биде целосно функционално тогаш ние нема да имаме потреба од чекање документи од институциите, туку на моментална основа ќе имаме размена на податоци. И тогаш ќе бидеме навистина поефикасни“ – рече Билјана Ивановска – претседател на Антикорупциската комисија.

Во институцијата работат 22 луѓе, што не е ни половина од предвидените 50 со систематизацијата. Оваа година има буџет од 578 илјади евра, а во 2020 антикорупционерите ќе добијат 735 илјади евра.

„Во периодов ние веќе започнавме со подготовка на новата систематизација. Сега сме во фаза кога го подготвуваме правилникот за систематизација, планираме тоа да го завршиме до крајот на годината, но ќе не пресретнат изборите така што реално доекипирањето ќе почне во втората половина на годината, некаде во јуни“ – вели Ивановска.

До јавното обвинителство доставени се шест случаи за натамошна истрага, меѓу кои е и за градоначалникот на Сарај за кој бараат кривично гонење за дивите платформи на Матка. Ивановска вели дека соработката со јавното обвинителство засега е добра и дека добиваат повратни информации до која фаза се нивните предмети, но досега за ниту еден нема обвинение.

Во октомври антикорупциската комисија почна процес за изработка на Национална стратегија за спречување на корупцијата 2020 – 2024 и најави кампања која ќе се спроведува под мотото „Со ум во антикорупциски бум“.

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top