Archive for the Category ‘Activities’

 • (Македонски) Дебата во Струмица: Омбудсманот и локалната власт

  on Nov 15, 18 • in Activities, Important

  Strumica 2

  (Македонски) Омбудсманот, градоначалникот на Струмица, претставници на државните институции, активисти и новинари, дискутираа за подобрување на меѓусебната соработка за поголема заштита на правата на граѓаните

  Read More »
 • (Македонски) Повик за учество на тренинзи за организации од Скопскиот регион за подобро разбирање и искористување на европските фондови

  on Oct 8, 18 • in Activities, Important

  malo Local Consultation mechanism for IPA 2 [ PR Banner ]

  (Македонски) НВО Инфоцентарот организира три еднодневни тренинзи наменети за зголемување на капацитетите на граѓанските активисти од Скопскиот регион за зголемување на знаењето и подобрување на способностите на граѓанските организации за учество во програмирањето на ИПА фондовите и аплицирање за европско финансирање

  Read More »
 • Trainings for Better Utilization of European funds

  on Jun 29, 18 • in Activities

  36371662_10216901022826141_4659696593086185472_n

  The NGO Info-centre, in cooperation with the Women's Organization from Strumica, started the implementation of a series of trainings aimed to increase the capacities of the local administration and civic activists in Skopje, Bitola, Tetovo and Strumica

  Read More »
 • Civic Organizations and Media Together Against Corruption

  on Jun 25, 18 • in Activities

  35524895_272117650196083_8677985789549740032_n

  Transparency Macedonia and NGO Info-centre, within the project "CSOs and Media against Corruption: Coalition for zero tolerance", organized two workshops for journalists and civic organizations for their better information, effective cooperation, as well as on current issues related to the fight against corruption in the country

  Read More »
 • (Македонски) Повик за доделување грантови на граѓански организации за борба против корупцијата

  on May 15, 18 • in Activities

  31180229_242994356441746_6943584300713377792_n

  (Македонски) Транспарентност Македонија (ТМ), во соработка со НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Граѓански организации и медиуми против корупцијата - Коалиција за нулта толеранција“, финансиран од Европската Унија преку програмата за поддршка на граѓанскиот сектор и слободата на медиумите 2016 - 2017, објавува повик за доделување грантови за граѓански организации (ГО), за акции поврзани со борбата против корупцијата

  Read More »
 • (Македонски) Повик за истражувачки стории

  on May 4, 18 • in Activities

  13173753_1156499091069574_1473759556577532280_n

  (Македонски) Центарот за граѓански комуникации и партнерските организации БИРН и НВО Инфоцентар објавуваат повик за истражувачки стории во рамките на ЕУ проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи “. Во рамките на овој повик најмалку четири новинари ќе бидат избрани да работат на истражувачки стории кои треба да бидат насочени на прашањето на евроатланските аспирации во контекст на демократските реформи со компаративна анализа на состојбите во земјите членки и во Македонија

  Read More »
 • (Македонски) Надворешна граѓанска контрола врз работата на полицијата

  on Apr 27, 18 • in Activities

  debata-nadvoresna-kontrola-na-policijata

  (Македонски) Главниот фокус на дебатата беше улогата, надлежностите и капацитетите на Народниот правобранител, во воспоставувањето и функционирањето на надворешниот механизам за граѓанска контрола врз полицијата. Во дискусијата учествуваа: Иџет Мемети, Народен правобранител; Оливер Спасовски, министер за внатрешни работи; Петар Јорданоски, Совет на Европа; Гордан Калајџиев, експерт и претседател на Хелсиншкиот комитет за човекови права и Горан Лазаров, Евротинк - Центар за европски стратегии. Дебатата ќе ја модерира Уранија Пировска, извршна директорка на Хелсиншкиот комитет за човекови права

  Read More »
 • Video : How to address to AVMS and AEC?

  on Apr 13, 18 • in Activities, Important

  Untitled 1

  “How do I file a complaint with the Agency for Audio and Audio-visual Media Services (AVMS)?” and “How to file a complaint with the Agency for Electronic Communications (AEC)?” are two new educational videos produced within the project “Monitoring the performance, effectiveness, transparency and accountability of the media regulatory bodies – PROformance Watch “. These videos, intended for citizens, are a useful tool for addressing both institutions. The project “Monitoring the performance, effectiveness, transparency and accountability of the media regulatory bodies – PROformance Watch ” was implemented by Eurothink, NGO Infocentar, Transparency Macedonia and the

  Read More »
 • (Македонски) ЗАВРШЕН НАСТАН „Презентација на мониторинг извештај за работата на АВМУ и АЕК“

  on Apr 5, 18 • in Activities

  nastan

  (Македонски) Постои големо непознавање кај граѓаните за тоа што претставуваат двата регулатора во сферата на медиумите и на електронските комуникации и за тоа кои се нивните надлежности, но и значителна недоверба во нивната независност, односно граѓаните ги гледаат нивните раководни органи како поставени од партиите, одбележаа некои од презентерите на завршниот извештај за мониторингот на работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) и на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК)

  Read More »
 • (Македонски) НВО Инфоцентар: Бараме кривична одговорност за нарачателите и спроведувачите на истрагите против граѓанските организации!

  on Mar 1, 18 • in Activities, Important

  д1

  (Македонски) Бараме надлежните институции да покренат кривични постапки спрема сите лица кои се ставија во функција на режимот на ВМРО-ДПМНЕ во процесот против критичкото граѓанско општество

  Read More »
Scroll to top