Archive for the Category ‘Important’

 • “De-Sorosoization” in the Media

  on Dec 17, 17 • in Activities, Important, Civil Scene, Media Monitoring, Advocacy for Freedom of Expression

  mala

  In continuity, NGO Info-Centre monitors and analyses media contents and reports on the issue of “de-Sorosoization”, i.e. the perpetual persecution and attacks on civil society organizations, the Foundation Open Society – Macedonia (FOSM), George Soros, USAID, US Ambassador to the Republic of Macedonia, Jess Baily, and others

  Read More »
 • Analysis of Results of Monitoring of Media Reporting 2017

  on Nov 17, 17 • in Analyses, Important, Publications

  Analiza 2017 [ Cover ]

  The findings of the monitoring in 2017, compared to previous year, indicate improvement in the number of investigative and analytical articles in Macedonian media. However, their numbers remain worryingly low.We could say, therefore, that there is need for activities to influence the decisions of newsrooms and editorial offices to increase the presence of investigative and analytical articles in their media, as the strongest instrument available to media in the efforts to protect the public interest

  Read More »
 • Media Monitoring: “De-Sorosoization”

  on Apr 3, 17 • in Activities, Important, Media Monitoring, Advocacy for Freedom of Expression

  download

  As part of its programme on media monitoring and analysis “Media Mirror”, in the period January – February 2017, NGO Info-centre monitored 16 media outlets in terms of coverage and reporting on the topic “de-Sorosoization”. More specifically, this topic was first introduced by the end of 2016 and gained great media attention in the first two months of

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: МРТ1 постепено го напушта формално неутралниот и балансиран пристап во известувањето

  on Apr 3, 17 • in Activities, Important, Media Monitoring

  mrt6

  (Македонски) Во ситуација на зголемени политички тензии, во вестите на МРТ1 се забележува некритичко пренесување на партиските ставови кои често не се фактографски поткрепени или се базираат на селективно и изолирано претставување на информациите што се во прилог на интересите на партиите. Критичкиот приод кон владејачките партии отсуствува, додека критичките содржини кон опозицијата се пренесуваат преку емитување на изјавите на партиите од власта. Гледачите на јавниот сервис редовно се информирани за критиките кон опозицијата, но не и за критиките кон власта

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Неутрален тон, но селективен и небалансиран новинарски пристап

  on Dec 8, 16 • in Activities, Important, Media Monitoring

  untitled

  (Македонски) Иако најавите на прилозите, како и тонот на известување се неутрални и информативни, сепак, селективниот пристап на новинарите продолжи во овој период и го наруши балансот во фер-информирањето на МРТ1 за предизборните активности на политичките партии. Оваа селективност беше највидлива во прилозите посветени на опозициската СДСМ

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Неутрален тон, но селективен новинарски пристап

  on Dec 1, 16 • in Activities, Important, Media Monitoring

  04

  (Македонски) Новинарите редовно ги пренесуваат критиките и обвинувањата на владејачките партии насочени кон СДСМ, но информирајќи за активностите на опозицијата, во својот наратив не ги нагласија и не ги издвоија одговорите и демантите на СДСМ и на Заев за секојдневните обвинувања дека наводно сакаат да ја федерализираат Македонија. Кога станува збор за критиките на опозицијата спрема власта и владејачките партии, новинарскиот приод е поселективен и со забележливо отсуство на пренесување на критиките за криминал и незаконско прислушување, адресирани директно до ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски

  Read More »
 • (Македонски) Избори 2016: А каде е овде пописот?!

  on Nov 29, 16 • in Activities, Important

  popis-vednas-logo

  (Македонски) Итен приоритет за новата влада формирана после изборите, меѓу другото, мора да биде подготовката и спроведувањето сеопфатен попис на населението, според сите меѓународни стандарди и со засилено меѓународно набљудување

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Мониторинг на МРТ1 – Дебатна емисија Акцент

  on Nov 24, 16 • in Activities, Important, Media Monitoring

  akcent

  (Македонски) Започнувајќи го циклусот дебатни предизборни соочувања, МРТ1 не понуди објаснување за тоа врз основа на кои критериуми ја прави селекцијата на теми за дискусија, особено за оние изданија на емисијата „Акцент“ посветени на само една тематска област

  Read More »
 • (Македонски) ИЗБОРИ 2016: Политички коректно без дополнителен новинарски ангажман

  on Nov 21, 16 • in Activities, Important, Media Monitoring

  untitled

  (Македонски) Анализата на објавените материјали покажува дека во Дневникот 2 на МРТ1 и натаму преовладува фактографскиот, описен, неутрален и балансиран тон на известување. Иако, приодот на „политички коректно“ и непристрасно информирање претставува чекор напред за јавниот сервис, сепак, новинарството во МРТ1 не смее да се сведе само на пасивно пренесување изјави и ставови на официјалните лица, туку треба постапно да се надградува со поголем проактивен, истражувачки и аналитички ангажман на новинарите

  Read More »
 • Freedom for Freedom of Expression

  on Oct 3, 16 • in Analyses, Important, Publications, Advocacy for Freedom of Expression

  nalovna-sloboda

  The trilingual publication, in Macedonian, Albanian and English, is a compilation of analyzes and reports prepared and published within the project “Freedom for freedom of expression.” The publication contains the analysis “Freedom of expression and association in the media” that includes media coverage of topics related to freedom of expression and freedom of association, between 15 Јanuari – 25 December 2015 and 15 January to 30 June 2016; the document “Freedom of expression vs. defamation” that represents a cross section of court cases for defamation, with a particular focus on their impact on freedom of

  Read More »
Scroll to top