Архива за Категорија ‘Публикации’

 • Слобода за слободата на изразување

  на окт 3, 16 • во Анализи, Важни, Публикации, Слобода за слободата на изразување

  nalovna-sloboda

  Тријазичната публикација, на македонски, албански и англиски јазик, е компилација од анализи и извештаи изработени и публикувани во рамките на проектот „Слобода за слободата на изразување“. Публикацијата ги содржи анализата „Слободата на изразување и здружување во медиумите“ која го опфаќа известувањето на медиумите за темите поврзани со слободата на изразување и слободата на здружување, во периодот 15јануари – 25 декември 2015 година и 15 јануари – 30 јуни 2016 година; документот „Слободата на изразување наспроти навредата и клеветата“ кој претставува пресек на судските случаи за навреда и клевета, со посебен фокус на нивното влијание врз

  Види повеќе »
 • Истражување: Каков попис и избирачки список ѝ се потребни на Република Македонија?

  на јун 22, 16 • во Важни, Публикации

  korica 1

  Истражувањето е базирано на деск-анализа и на интервјуа со стручњаци, креатори на јавното мислење и политичари. Во подготовката на овој документ учествуваа: м-р Бојан Маричиќ, м-р Љупчо Петковски, Билјана Бејкова и Христена Антовска Јованчева

  Види повеќе »
 • Мониторинг: Владата информира или пропагира?

  на апр 5, 15 • во Важни, Публикации

  Untitled

  Во публикација се поместени четирите анализи посветени на: комуникациските методи, алатки и пораки на извршната власт; комуникацијата на Владата во случајот „Македонска банка“; говорите на премиерот Никола Груевски и владините медиумски кампањи, спроведени во текот на 2014 година, во рамките на проектот „Владата информира или пропагира?“

  Види повеќе »
 • Анализа: Пописот е демократија, а не само етничка бројка

  на јул 8, 14 • во Анализи, Важни, Публикации

  Analiza popis

  Aнализа претставува обид да се согледаат причините заради кои Пописот 2011 не успеа во Македонија, но уште повеќе да се согледаат причините заради кои пописот на населението е исклучителна важна статистичка операција за државата и за нејзиниот развој

  Види повеќе »
 • Слободен си – Изрази се!

  на дек 3, 13 • во Важни, Публикации

  sloboda e

  Публикацијата „Слобода е…“ претставува преглед на активностите и постигнувањата на младите активисти, вклучени во проектот „Млади промотори на слободата на изразувањето“финансиран од Европската Унија, преку Европскиот инструмент за демократија и човекови права (ЕИДХР). Двојазичната публикација, испечатена во тираж од 200 примероци, ја раскажува приказната на четириесетина млади креативни активисти, кои преку есеи, кампањи, радио прилози и кратки документарни филмови, ја промовираа слободата на изразување, борбата против говорот на омраза и човековите права. Слободен си – Изрази се!

  Види повеќе »
 • Водич на мислителот за логички грешки

  на ное 1, 13 • во Важни, Публикации

  logicki greski

  Книгата „Водич на мислителот за логички грешки – уметноста на менталните итроштини и манипулацијата“,од авторите Ричард Пол и Линда Елдер, претставува своевиден прирачник за препознавање на манипулациите во јавната сфера и развој на критичкото мислење

  Види повеќе »
 • Анализа на работењето и на програмите на МРТ – ЈАВЕН СЕРВИС НА ГРАЃАНИТЕ?

  на фев 28, 13 • во Активности, Анализи, Важни, Публикации, Слобода за слободата на изразување

  MRT analiza

  Анализата „МРТ – јавен сервис на граѓаните?“ е обид да се утврди дали и колку Македонската телевизија ги исполнува функциите на јавен радиодифузен сервис и, секако, да поттикне јавна општествена дебата за улогата и функционирањето на јавниот радиодифузен сервис во Република Македонија. НВО Инфоцентарот, во партнерство со Центарот за развој на медиуми, во периодот септември 2012 – јануари 2013 година, направи длабинска анализа на работењето на Македонската радиотелевизија (МРТ) и на нејзините телевизиски програми: МРТ1, МРТ2 и Собраниски канал

  Види повеќе »
 • Прирачник за стратешко планирање на комуникациите

  на дек 30, 11 • во Публикации

  pr2

  Прирачникот за стратешко планирање на комуникациите е едноставен и лесно разбирлив водич низ процесот на креирање и релизирање на комуникацијата на секоја локална власт со нејзините граѓани

  Види повеќе »
 • Прирачник за односи со јавноста: Општина отворена за граѓаните

  на дек 30, 10 • во Публикации

  pr1

  Џебен водич за односи со јавноста на општините, кој на кус, едноставен и разбирлив начин ги дефинира односите со јавноста и ги објаснува суштинските елементи на внатрешната комуникација, комуникацијата со медиумите, организирањето настани, кризната комуникација и планирањето на односите со јавноста

  Види повеќе »
 • Водич за млади: Основни граѓански и политички слободи и права

  на дек 17, 10 • во Важни, Публикации

  vodic za mladi

  Оваа публикација има за цел да ја поттикне јавната дебата, да ја зголеми информираноста на младите луѓе за политичките и граѓанските слободи и права, да ги охрабри постојано и во секоја пригода да ги практикуваат, како и да бараат почитување на нивните загарантирани слободи и права

  Види повеќе »
Scroll to top