Архива за Категорија ‘Мониторинг на Медиуми’

 • Медиумски закони и слободата на изразување – октомври 2014

  на ное 5, 14 • во Мониторинг на Медиуми

  mak mediumi (1)

  Во информирањето на медиумите недостига аналитичкиот аспект на обработка на темите. Новинарите главно ги пренесуваат изјавите и ставовите на домашните и странските актери од областа на медиумите, како и на домашните и странски политичари. Со други зборови, вести и извештаи има редовно, коментари има спорадично, а анализи речиси и да нема

  Види повеќе »
 • Медиумско огледало: Новите закони дополнително ја загрозуваат слободата на медиумите

  на јан 15, 14 • во Мониторинг на Медиуми

  10442525364_9d4be081c7_z

  Настаните во текот на 2013 година, поврзани со медиумската сцена недвосмислено потврдуваат дека во Македонија, состојбата со слободата на изразување и слободата на медиумите континуирано се влошува

  Види повеќе »
 • Македонија-Бугарија: Замрзнат конфликт?

  на сеп 16, 13 • во Мониторинг на Медиуми

  македонија - бугарија

  Медиумите, генерално, во информирањето (не)свесно применуваат техники со кои се зајакнуваат постојните стереотипи, се репродуцираат предрасудите и се стимулираат емоциите на публиката

  Види повеќе »
 • Манихејство, гладијаторство и топ-шоп популизам

  на мај 7, 13 • во Мониторинг на Медиуми

  iStock_000014849651XSmall-300x318

  Ваквото поведение на медиумите и на власта, за време на изборите, недвосмислено ги потврдува констатациите на релевантните домашни, но и меѓународни институции и организации, дека во Македонија слободата на медиумите секојдневно, засилено се влошува

  Види повеќе »
 • Власта и провладините медиуми – во кампања пред кампања

  на мар 4, 13 • во Мониторинг на Медиуми

  izbori

  Анализата покажа дека, две недели пред официјалниот почеток на изборната кампања, власта со поддршка на поголемиот дел од медиумите е веќе влезена во изборна кампања за претстојните Локални избори

  Види повеќе »
 • Натамошно влошување на слободата на медиумите и слободата на изразување

  на фев 14, 13 • во Мониторинг на Медиуми

  television-media-technology-8243523

  Медиумско огледало, јануари – февруари 2013 НВО Инфоцентарот, со финансиска поддршка на Фондацијата отворено општество Македонија (ФООМ), во рамките на програмата „Медиумско огледало“, спроведе мониторинг на информирањето на медиумите за теми и настани поврзани со слободата на медиумите и слободата на изразување. Овој извештај се однесува на периодот 1 јануари – 6 февруари 2013 година и вклучува: седум дневни весници („Утрински весник“; „Дневник“; „Вест“; „Вечер“; „Нова Македонија“, „Фокус“ и „Ден “), централните информативни емисии на седум телевизии со национална и сателитска концесија („24  Вести“; „Канал 5“; „Сител“; „Телма“; „МРТ1“; „Алфа“ и „АлсатМ“) и шест информативни интернет портали

  Види повеќе »
 • Медиумско огледало, септември – ноември 2012: Во Името на датумот

  на дек 12, 12 • во Мониторинг на Медиуми

  Во периодот опфатен со мониторингот (септември-ноември 2012), Европската комисија (ЕК) го објави својот годишен Извештај за напредокот на Македонија кој, како и изминатите години, окупираше најголем дел од вниманието на медиумите. Карактеристично за оваа година е тоа што речиси целосно изостана каква било анализа за напредокот на Македонија во различни области на кои се однесува Извештајот

  Види повеќе »
 • Идилична европска агенда

  на окт 15, 12 • во Мониторинг на Медиуми

  14656

  Повеќето медиуми најголем дел од медиумскиот простор му отстапија на некритичкото пренесување изјавите на политичарите, на сметка на известувањето и коментирањето за конкретните реформи предвидени во ПДВН

  Види повеќе »
 • Медиумско огледало: Пари и дијалог на високо ниво

  на јун 11, 12 • во Мониторинг на Медиуми

  giphy-facebook_s

  Поголемиот дел од медиумите активно застанаа во одбрана на агендата на власта, која овој дијалог сакаше да го претстави како голем исчекор на планот на европската интеграција на Македонија. Повеќето од медиумите не го отворија прашањето зошто дијалогот се отвара дури оваа пролет, иако претседателот на Европската комисија, Баросо, го најави за минатата есен и некритички ги пренесуваа владините толкувања дека целиот процес се случува на иницијатива на македонската влада

  Види повеќе »
 • Мониторинг на медиуми: Придавката поважна од Извештајот

  на фев 3, 12 • во Мониторинг на Медиуми

  download

  За разлика од минатата година, кога поголем дел од медиумите зазедоа активна позиција во наметнувањето на релевантните теми од Извештајот, годинава медиумите помалку аналитички известуваа и коментираа за клучните проблематични подрачја како што се: независноста на судството, реформата на јавната администрација, слободата на медиумите и борбата против корупција. Медиумите повторно наметнаа теми како (не)употребата на придавката „македонски“ во Извештајот, праќањето писма од страна на разни здруженија, институции и поединци до еврокомесарот за проширување, Штефан Филе, како и масовното потпишување на т.н. Манифест на Македониумот. Огромен простор медиумите му посветија и на интервјуто на Премиерот за

  Види повеќе »
Scroll to top