Архива за Категорија ‘Активности’

 • Граѓани за граѓаните – Заедно во борбата против Ковид-19!

  на дек 16, 20 • во Активности, Граѓанска сцена

  131766068_3823772971008847_4270152025889392567_o

  НВО Инфоцентар и Активо донираа бесконтактни тополомери за градинките во Велес Граѓанските организации НВО Инфоцентар од Скопје и Активо од Велес, денес (16 декември 2020 година) донираа бесконтактни топломери наменети за потребите на градинките во рамки на Општинската јавна установа за деца – Детска градинка „Димче Мирчев“ Велес. Препознавајќи ги потребите на локалната заедница за заштита од пандемијата КОВИД-19, НВО Инфоцентарот и Активо преку оваа граѓанска иницијатива им помагаат на градинките во општина Велес, успешно и во континуитет да ги спроведуваат протоколите за заштита и превенција од коронавирусот. Граѓаните и локалните заедници се соочени со

  Види повеќе »
 • Дебата во Североисточен регион: Потребна е регионализација на локалните инспекторати

  на дек 15, 20 • во Активности

  1

  НВО Инфоцентарот, во соработка со Општина Крива Паланка, на 15 декември, организираше онлајн дебата за ефикасноста и независноста на локалниот инспекциски надзор, на која учествуваа претставници од 6 општини од Североисточниот регион

  Види повеќе »
 • Обука за млади новинари: Вовед во препознавање и известување за корупцијата

  на дек 4, 20 • во Активности

  pina 1

  Десет млади новинари од мрежата на ПИНА учествуваа на дводневната обука (2 и 3 декември 2020) за тоa како да се препознае корупцијата и како да се известува за неа. Обучувачи: Герман Филков и Кристина Озимец.   Обуката се организираше во рамки на проектот „Граѓански организации и медиуми против корупција – Коалиција за нулта толеранција“, кој го спроведуваат НВО Инфоцентрот и Транспарентност Македонија, поддржан од Европската Унија

  Види повеќе »
 • #ChallengingBorders: Нашето патување

  на ное 30, 20 • во Активности

  Untitled

  Додека Западен Балкан чека да влезе во Европската Унија, програмата за поврзување помеѓу ЕУ и регионот привлекува големо внимание на потребата од градење врски меѓу луѓето. Младите генерации од Западен Балкан имаат ограничени можности, одтаму и важноста на мобилноста на младите за градење на отворени општества, засновани врз заедничка култура, вредности, норми и солидарност. Во глобализираниот свет, една млада личност не може да успее ако не е во можност да соработува и да работи заедно со луѓе од други земји. Верувајќи дека интеркултурното учење и дијалог се неопходни за да се намалат предрасудите, трите организации,

  Види повеќе »
 • Завршна конференција: Младите против предрасудите

  на ное 30, 20 • во Активности

  konferencija 2

  Влора Младински Центар од Албанија, во партнерство со Тимочки Клуб од Србија и НВО Инфоцентар од Северна Mакедонија, на 30 ноември 2020, преку платформата Зум, ја организираа завршната конференција на проектот #НадминувањеГраници / #ChallengingBorders. На конференцијата „Младите против предрасудите“ преку педесетина млади од Северна Македонија, Албанија и Србија ги споделија своите искуства и стекнати знаења низ проектот, и ги промовираа своите заеднички достигнувања. Верувајќи дека интеркултурното учење и дијалог се неопходни за да се намалат предрасудите, трите партнерски организации им дадоа можност младите во регионот да ги срушат предрасудите, да промовираат меѓукултурен дијалог и да

  Види повеќе »
 • Граѓанска акција: Ние спортуваме-дистанца одржуваме-мерки почитуваме!

  на ное 28, 20 • во Активности, Граѓанска сцена

  norges vel akcija

  Норгес Вел, во соработка со НВО Инфоцентарот, карате клубот „Шампион“ и Општина Крива Паланка, а во рамки на проектот „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“,на 28 ноември 2020, организираше граѓанска спортска акција за децата во Крива Паланка

  Види повеќе »
 • #НадминувањеГраници: Врсничка размена во Тетово

  на ное 26, 20 • во Активности

  122703241_10157951693540889_5224896822016896012_n

  Илза Ештрефи, Фисник Џелили, Ардонит Исмаили, Дитурим Џеладини и Мухамет Усеини од Тетово со поддршка на нивниот ментор Метин Муареми на 26 ноември 2020, ги споделија со своите врсници од Тетово, Велес и Албанија, искуствата од учеството во проектот #НадминувањеГраници/ #ChallengingBorders

  Види повеќе »
 • Јавна расправа: „Подобрување на управувањето со отпад во Крива Паланка “

  на ное 26, 20 • во Активности

  Screenshot (37)

  РЦС„Спектар“, во соработка со општина Крива Паланка, ЈП„Комуналец“ и НВО Инфоцентар, на 25 ноември 2020 година, организираше онлајна јавна расправа на тема „Подобрување на управувањето со отпад во Крива Паланка - услуги и соработка со граѓаните“

  Види повеќе »
 • #НадминувањеГраници – Соработка на младите од Северна Македонија, Албанија и Србија

  на ное 25, 20 • во Активности

  CB video

  Проектот #Надминувањеграници / #ChallengingBorders, преку серија информативни средби, онлјан камп и заеднички проекти, ги охрабри и едуцира младите од Северна Македонија, Србија и Албанија, да ги надминат културните и националните бариери, и да комуницираат и соработуваат едни со други без предрасуди и стереотипи. Овој видео запис е дел од нивното заедничко дружење, учење и споделување искуства. Видеото е подготвено во рамки на проектот #ChallengingBorders, на НВО Инфоцентарот и партнерските организации: Влора Младински Центар од Албанија и Тимочки Клуб од Србија, финансиски поддржан од Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и Фондот на Обединетите нации за

  Види повеќе »
 • #НадминувањеГраници: Врсничка размена во Велес

  на ное 20, 20 • во Активности

  2

  Сара Таратакова, Тина Божинова, Мартин Голчев, Ева Димитриева и Вероника Димеска од Велес, со поддршка на нивната менторка Сања Јорданова, ги споделија со своите врсници од Велес и Тетово, искуствата од учеството во проектот #НадминувањеГраници

  Види повеќе »
Scroll to top