Архива за Категорија ‘Активности’

 • Видео-спотови: Како да се обратите до АВМУ и АЕК?

  на апр 13, 18 • во Активности

  Untitled 1

  „Како да поднесам претставка до Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ)?“ и „Како да поднесам приговор до Агенцијата за електронски комуникации (АЕК)?“, се две нови едукативни видеа, изработени во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите –PROformance Watch“. Видеата, наменети за граѓаните, се корисна алатка за обраќање до двете институции. Проектот  „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите –PROformance Watch“ го спроведуваа Евротинк, НВО Инфоцентар, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права

  Види повеќе »
 • ЗАВРШЕН НАСТАН „Презентација на мониторинг извештај за работата на АВМУ и АЕК“

  на апр 5, 18 • во Активности

  nastan

  Постои големо непознавање кај граѓаните за тоа што претставуваат двата регулатора во сферата на медиумите и на електронските комуникации и за тоа кои се нивните надлежности, но и значителна недоверба во нивната независност, односно граѓаните ги гледаат нивните раководни органи како поставени од партиите, одбележаа некои од презентерите на завршниот извештај за мониторингот на работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) и на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК)

  Види повеќе »
 • НВО Инфоцентар: Бараме кривична одговорност за нарачателите и спроведувачите на истрагите против граѓанските организации!

  на мар 1, 18 • во Активности, Важни

  д1

  Бараме надлежните институции да покренат кривични постапки спрема сите лица кои се ставија во функција на режимот на ВМРО-ДПМНЕ во процесот против критичкото граѓанско општество

  Види повеќе »
 • Презентиран петтиот квартален извештај за работата на АВМУ и АЕК

  на фев 23, 18 • во Активности, Анализи

  5

  Евротинк – Центар за европски стратегии, НВО Инфоцентар, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права, го презентира петтиот мониторинг извештај за работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите – PROformance Watch“. На настанот, говореа Дејан Георгиевски, Извршен директор на Центар за развој на медиуми, доц. д-р Даниела Мамучевска, УКИМ – Економски Факултет – Скопје, Горан Лазаров, Проектен координатор од ЕВРОТИНК, Билјана Бејкова, Извршна директорка на НВО Инфоцентар. Модератор ќе биде Александар Колекески, Раководител за програмски развоj на ЕВРОТИНК. Горан Лазаров се осврна на работењето на АЕК. Според

  Види повеќе »
 • Десктоп календар за 2018 година

  на фев 1, 18 • во Активности, Слобода за слободата на изразување

  Kalendar NVO [ 2018 ] wall-INTRO-malo

  НВО Инфоцентарот подготви десктоп календар со месеците од 2018 година. Календарот е инспириран од стремежот за слобода и демократија во Република Македонија. Преземете го календарот Календар НВО Инфоцентар 2018  

  Види повеќе »
 • Локални дебати: Институциите недоволно ги почитуваат укажувањата на Омбудсманот

  на дек 20, 17 • во Активности

  20171130_120037

  Наодите од мониторингот на работата на Народниот правобранител беа презентирани и дискутирани на шест јавни презентации организирани во Тетово, Штип, Струмица, Битола, Кичево и во Куманово. На дебатите присуствуваа повеќе од стотина граѓански активисти, новинари претставници на државните институции, како и Народниот правобранител и неговите заменици на локално ниво

  Види повеќе »
 • „Десоросоизацијата“ во медиумите

  на дек 17, 17 • во Активности, Важни, Граѓанска сцена, Мониторинг на Медиуми, Слобода за слободата на изразување

  mala

  НВО Инфоцентарот во континуитет ги набљудува и анализира содржините објавени во медиумите посветени на темата „десоросоизација“ односно на континуираната хајка и нападите врз граѓанските организации, Фондацијата Отворено општество Македонија (FOOM), Џорџ Сорос, УСАИД, амбасадорот на САД во Реублика Македонија, Џес Бејли и др

  Види повеќе »
 • Омбудсманот во медиумите: Селективен новинарски интерес (2 дел)

  на дек 15, 17 • во Активности, Мониторинг на Медиуми

  Народниот правобранител во медиумите-2

  Најголем интерес за работата на Омбудсманот покажуваат порталите, па потоа телевизиите. Медиумите блиски до поранешната власт односно до ВМРО-ДПМНЕ, многу малку или речиси воопште не информираат за Народниот правобранител

  Види повеќе »
 • Презентиран четвртиот мониторинг извештај за работата на АВМУ и АЕК

  на дек 15, 17 • во Активности, Анализи

  5bece38a36c9ab2578005586

  Подобрување во транспарентноста, независноста и ефикасноста, но сеуште видливоста на двете регулаторни тела е слаба – ова се генералните заклучоци од презентацијата на четвртиот квартален извештај кој се однесува на работата на двете регулаторни тела, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни меидиумски услуги и Агенцијата за електронски комуникации - АВМУ и на АЕК, а кој се однесува на периодот јули – септември 2017 година

  Види повеќе »
 • Омбудсманот меѓу институциите и граѓаните

  на ное 21, 17 • во Активности, Анализи

  Untitled

  Народниот правобранител е перципиран како транспарентна и отворена институција, од страна на граѓаните, граѓанските активисти и новинарите. Сепак, досегашното искуство покажува дека граѓаните сѐ уште не се доволно информирани за неговите надлежности и неговата улогата во заштитата на човековите слободи и права

  Види повеќе »
Scroll to top