Архива за Категорија ‘Важни’

 • Општините, Локалните избори 2021 и родовата рамноправност

  на дек 28, 21 • во Активности, Анализи, Важни

  03-Opstinite-i-lokalni-izbori-MK

  На Локалните избори 2021, немаше ниту една кандидатка за градоначалничка на општините Велес, Крива Паланка, Свети Николе и Неготино. Жените не беа доволно застапени на кандидатските и советничките листи во овие општини, а нивното отсуство најмногу се забележуваше на добитните позиции. Носителки на советнички листи имаше на само четири листи и тоа, на две во Неготино (ВМРО ДПМНЕ и Единствена Македонија), на една во Крива Паланка (СДСМ) и на една во Свети Николе (ЛДП-ДОМ)

  Види повеќе »
 • Поимник за имунизација против Ковид-19

  на дек 15, 21 • во Активности, Важни, Ковид Имунометар

  онлајн поимник

  (English) NGO Info-center prepared a Glossary for journalists, but also for all others interested in the vaccination process against COVID-19. This online Glossary published by the NGO Info-center is intended for journalists, but also for all those who follow it or are interested in the vaccination process against COVID-19 in the country and in the world

  Види повеќе »
 • Патот на вакцините до Северна Македонија: Состојба до 26 ноември 2021

  на дек 10, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  8-Patot-na-vakcinite--[-Infographicdo-26-noemvri-2021-]

  Интересот на граѓаните за вакцинација континуирано се намалува

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 38.6% од населението

  на дек 10, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccine-5926664_640

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 1 – 6 декември 2021 Целосно се вакцинирани 38.6% од населението Кратко резиме • 38.6% од населението се целосно вакцинирани (798.539 граѓани). • 40.2% од населението примиле барем една доза вакцина (832.931 граѓани). • Од 27 ноември до 2 декември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.2%, а исто толку и на целосно вакцинирани граѓани. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е мал. • 57% од населението над 40 години е целосно вакцинирано. • Трета доза вакцина примиле

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 38.4% од населението

  на дек 3, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  4964738

  Од 21 до 26 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.3%, а исто толку и на целосно вакцинирани граѓани. Барем едно доза вакцина примиле 40% од населението примиле (828.770 граѓани)

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 38.1% од населението

  на ное 24, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  5024972

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 16 – 23 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 38.1% од населението Кратко резиме • 38.1% од населението се целосно вакцинирани (789.905 граѓани). • 39.7% од населението примиле барем една доза вакцина (822.751 граѓани). • Од 14 до 21 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.4%, а на целосно вакцинирани за 0.2%. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • Tрета доза примиле 63.137 граѓани. • 47% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 57%

  Види повеќе »
 • Податоците за Ковид-19 имунизацијата да бидат сеопфатни и електронски достапни за сите

  на ное 17, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  01-Naslovna-Kovid-19-statistika-1

    Авторка: Маја Јовановска           Уште од почетокот на имунизацијата против Ковид-19, во февруари годинава, во државава нема единствена електронски достапна и интерактивна база, во која би се слевале и објавувале сите информации и податоци поврзани со овој исклучително важен процес во битката со коронавирусот. Нема електронска интерактивна база за тоа колку вакцини се пристигнати, во кој временски период, од кои производители и врз која основа (донација, договор и др.). Нема ниту база на податоци за бројот на вакцинирани лица според полот, возраста, регионалната распространетост, видот на вакцината, бројот на примени вакцини

  Види повеќе »
 • Политичката криза ја потисна имунизацијата како доминантна тема

  на ное 17, 21 • во Важни, Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми

  Monitoring na mediumi [ Infographic 11_2021 ] (1)

  Мониторинг на медиуми (до 10 ноември 2021) Вакцинација против Ковид-19 НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, спроведува мониторинг на известувањето на медиумите за процесот на вакцинација. Набљудувањето и анализата на медиумското известување за Ковид-19 имунизацијата се реализира преку агрегаторот на вести – Time.mk, кој опфаќа вкупно 125 медиуми – вести (63), портали (48) и спортски медиуми (14) и тоа, со пребарување според клучни зборови – „вакцинација“, „Филипче“ и „антиваксери“. Основната цел на набљудувањето е да се утврди интензитетот, квалитетот и доминантните наративи во известувањето на

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 37.9% од населението

  на ное 17, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Vial with vaccine

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 9 – 15 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 37.9% од населението Кратко резиме • 37.9% од населението се целосно вакцинирани (784.833 граѓани). • 39.3% од населението примиле барем една доза вакцина (813.782 граѓани). • Од 9 до 13 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани, исто така, за 0.2%. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • 47% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 56% од населението над

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 37.7% од населението

  на ное 9, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Doctors studying statistics of coronavirus

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 2 – 8 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 37.7% од населението • 37.7% од населението се целосно вакцинирани (780.456 граѓани). • 39.1% од населението примиле барем една доза вакцина (809.293 граѓани). • Од 1 до 7 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани, исто така, за 0.2%. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • 46% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 54% од населението над 40 години

  Види повеќе »
Scroll to top