Архива за 2019

 • Обука на НВО Инфоцентар: Креативен активизам и мобилизација на граѓани

  на апр 15, 19 • во Активности

  20190413_123549 (1)

  Дваесет активисти и активистки од 10 граѓански организации, во Велес, разменуваа искуства и идеи за креативно мотивирање и мобилизирање на граѓаните на локално ниво

  Види повеќе »
 • Анкета: Што мислат граѓаните за Народниот правобранител?

  на мар 30, 19 • во Активности, Анализи, Важни

  infografik 2

  Резултатите покажуваат дека две третини од граѓаните знаат за постоењето на институцијата Народен правобранител, а солиден број се запознаени со дел од нејзините основни надлежности. За Народниот правобранител најмногу слушнале испитаниците од Источниот регион - 85,2%, а најмалку оние од Полошкиот – 43,8%

  Види повеќе »
 • Омбудсманот и Општина Штип: Комуникација за подобра соработка

  на мар 27, 19 • во Активности

  2

  Во организација на НВО Инфоцентарот, а во соработка со Народниот правобранител и Општина Штип, на 26 март, се одржа јавниот настан „Народниот правобранител и локалната власт: Подобра соработка за поголема заштита на правата на граѓаните“

  Види повеќе »
 • ГО бараат повлекување на предлог-измените на Законот за јавно обвинителство

  на мар 13, 19 • во Граѓанска сцена

  images

  Граѓанските организации реагираат на нетранспарентноста на процесот во кој се подготвуваше законот, отсуството на консултации и вклученост на граѓанските организации и стручната јавност а што директно влијае на создавање недоверба во понатамошното функционирање на СЈО

  Види повеќе »
 • Омбудсманот и Општина Битола – комуникација за подобра соработка

  на мар 8, 19 • во Активности

  ???????????????????????????????

  Во организација на НВО Инфоцентарот, а во соработка со Народниот правобранител и Општина Битола, на 7 март, се одржа јавниот настан „Народниот правобранител и локалната власт: Подобра соработка за поголема заштита на правата на граѓаните“

  Види повеќе »
 • ГО бараат итно донесување на законот за антидискриминација

  на фев 28, 19 • во Граѓанска сцена

  download

  Предлог-законот веќе 8 месеци е заглавен во Собранието. Граѓанските организации сметаат дека неговото донесување арбитрарно се одолговлекува и дека на овој начин, на граѓаните им се оневозможени ефективни и ефикасни механизми за заштита од дискриминација

  Види повеќе »
 • Промовиран вториот периодичен извештај во работата на АВМУ и АЕК во рамки на проектот PROformance Watch II

  на фев 27, 19 • во Активности, Анализи

  ???????????????????????????????

  Евротинк – Центар за европски стратегии, НВО Инфоцентар, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права, денеска го презентираа вториот периодичен мониторинг извештај за работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите – PROformance Watch II“. Во овој втор периодичен мониторинг извештај за работата на АЕК и АВМУ (октомври – декември 2018), се објавени квалитативни оценки и квантитативни податоци за транспарентноста и отчетноста на двете регулаторни тела: АВМУ и АЕК за

  Види повеќе »
 • Виски за лекарот – благодарност или сепак, само корупција?

  на фев 8, 19 • во Активности, Важни

  Untitled

  СИТНАТА КОРУПЦИЈА НЕ Е НЕВИДЛИВА ТАА ЈА ПОВЛЕКУВА КОРУПТИВНАТА СПИРАЛА „Не потклекнувајте, не бидете дел од ланецот на корупција. Вискито за лекарот или кафето за службеникот можеби изгледаат благодарно или ситно, но тие во темел го поткопуваат општеството, ја хранат и поддржуваат крупната корупција, во сите сфери и на сите нивоа.“ НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА ЗА СИТЕ ВИДОВИ КОРУПЦИЈА. ПРИЈАВЕТЕ КОРУПЦИЈА, БОРЕТЕ СЕ ПРОТИВ НЕА! Видеото е подготвено со финансиска поддршка од Европската Унија, во рамките на проектот „Граѓанските организации и медиумите против корупцијата-Коалиција за нула толеранција“. За содржината се единствено одговорни Транспарентност Македонија и НВО Инфоцентарот

  Види повеќе »
 • Подобра соработка на Народниот правобранител и локалната власт во Куманово

  на фев 6, 19 • во Активности

  IMG_20190205_123445

  Во рамките на проектот „Граѓанско набљудување на народниот правобранител“, вчера во Куманово се одржа јавниот настан „Народниот правобранител и локалната власт: Подобра соработка за поголема заштита на правата на граѓаните“. На настанот говореа народниот правобранител Иџет Мемети, градоначалникот на општина Куманово, Максим Димитриевски и заменикот народен правобранител, Насер Весели. Отворајќи ја средбата, градоначалникот Димитриевски истакна дека граѓаните имаат инфраструктурни проблеми,особено во руралните средини, но додаде дека и во Куманово се почитуваат правата на граѓаните и слободите, потсетувајќи дека во кумановскиот совет, советниците можат да користат четири јазици, македонски, албански, српски и ромски. Мемети, во однос

  Види повеќе »
 • Анализа на резултатите од мониторингот на известувањето на медиумите 2018

  на јан 28, 19 • во Анализи, Мониторинг на Медиуми, Публикации

  naslovna

  Мониторингот на медиумите за процена на квантитетот и квалитетот на истражувачкото и аналитичкото новинарско известување се спроведува во рамките на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“, финансиран од Европската Унија. Целта на проектот што се реализира во периодот 2016-2019 година е да се поттикне растот на прецизното и истражувачкото новинарство во насока на подобро информирање на јавноста и заштита на јавниот интерес. Со други зборови, целта е да се поттикнат редакциите и новинарите да се посветат на подлабока и посуштинска анализа на проблемите со што ќе се издвојат квалитативно од напливот на кратки, брзи, површни

  Види повеќе »
Scroll to top