Архива за 2014

 • Принципи за фер употреба на туѓи авторски дела во известувањето на онлајн медиумите

  на дек 17, 14 • во Граѓанска сцена

  2000px-Fair_use_logo.svg_-300x300

  Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), утре, 18 декември (четврток) 2014 година, во Клубот на новинарите, во 11 часот,  ќе организира прес-конференција на која ќе бидат претставени „Принципите за фер употреба на туѓи авторски дела во известувањето на онлајн медиумите“. Принципите за фер употреба се документ за саморегулација на интернет медиумите, кој претставува одговор на горливото прашање на секојдневното користење туѓи авторски дела во известувањето на медиумите и непочитувањето на авторското право и сродните права. Овие принципи се засновани на начелата на доктрината за „фер употреба“, на одредбите од Законот за авторското право и сродните

  Види повеќе »
 • Промовиран Прирачникот за авторското право за медиумите

  на дек 11, 14 • во Граѓанска сцена

  10525836_10152985895266995_8925063415490242456_n

  Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), денеска, го објави и го промовираше второто изменето и дополнето издание на Прирачникот за авторското право и сродните права за електронските медиуми

  Види повеќе »
 • Kонференција „е-Општество.мк“ – Човековите права на интернет

  на дек 11, 14 • во Граѓанска сцена

  VX2_4322

  Денеска, во просториите на Сити Хол во Скопје, се одржа јубилејната десетта по ред меѓународна конференција е-Општество.мк на тема: „Човекови права на интернет - Слобода на изразување, говор на омраза и приватност во дигиталниот свет“

  Види повеќе »
 • Прирачник за авторско и сродни права за електронски медиуми

  на дек 10, 14 • во Граѓанска сцена

  images

  Во организација на Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), утре, 11 декември, во Клубот на новинарите ќе се одржи промоцијата на Прирачникот за авторското право и сродните права за електронските медиуми. настанот ќе започне во 12 часот

  Види повеќе »
 • Десетта меѓународната конференција „е-Општество.мк“

  на дек 10, 14 • во Граѓанска сцена

  esociety

  Јубилејната десетта меѓународна конференција „е-Општество.мк“ ќе се одржи на 11 декември, а годинава на тема „Човекови права на интернет - Слобода на изразување, говор на омраза и приватност во дигиталниот свет“. Конференцијата ќе се одвиваво просториите на Сити Хол, во Скопје, со почеток во 10.00 часот

  Види повеќе »
 • Втор студентски марш во Скопје и Битола – 10 декември 2014, 12 часот

  на дек 9, 14 • во Граѓанска сцена

  10675546_1569312236632393_3355214435032719825_n

  Утре, точно на пладне, во Скопје и во Битола, ќе започне вториот студентски марш против воведувањето државно тестирање на универзитетите

  Види повеќе »
 • Дебата: Од МРТ до независна јавносервисна радиодифузија во Македонија

  на дек 3, 14 • во Граѓанска сцена

  mrt

  Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), во рамките на  проектот наУСАИД за одговорни медиуми и законодавни реформи во медиумската сфера, на 4 декември (четврток) 2014, во хотелот Стоун Бриџ, со почеток во 11.00 часот, организира дебата: „Од МРТ до независна јавносервисна радиодифузија во Македонија“ На оваа дебата ќе биде претставен истоимениот документ на ЦРМ за јавна политика чиј автор е комуникологот д-р Климе Бабунски. Дискусијата која ќе биде посветена на потребата од независен јавен радиодифузен сервис во Македонија, ќе ја модерира новинарката Санта Аргирова, а панелисти ќе бидат Снежана Трпевска, од Високата школа за новинарство

  Види повеќе »
 • „Го сакам ГТЦ“ продолжува

  на дек 3, 14 • во Граѓанска сцена

  4

  Организаторите на граѓанска иницијатива за зачувување на автентичноста на Градскиот трговски центар во Скопје (ГТЦ) утре, 4 декември, ќе одржат прес-конференција по повод продолжувањето на активностите под мотото „Го сакам ГТЦ“. Настанот ќе се одржи на платформата од ГТЦ кон паркот „Жена - борец“ (до споменикот на Славко Јаневски), со почеток во 12 часот

  Види повеќе »
 • Втор студентски марш идната недела

  на дек 2, 14 • во Граѓанска сцена

  10688138_1559259940970956_5783820673078930777_o

  По одржаниот петти пленум, студентите се едногласни дека државниот испит треба да се укине. Најавуваат нов студентски марш за идната недела

  Види повеќе »
 • Цивил повикува на „соочување со реалноста“

  на дек 2, 14 • во Граѓанска сцена

  cover-mk-352x500

  Цивил – Центар за слобода и Форум – Цивилен мировен сервис ќе ја промовираат публикацијата „Соочување на реалноста“, која е завршен извештај на пилот-проектот „Сеќавање на минатото – обликување на иднината: локални култури на помнење“. Промоцијата ќе се одржи утре во ГЕМ Клуб – Менада во Стара Чаршија со почеток во 11:30 часот. Проектот опфаќа еден подолг историски период во Македонија, почнувајќи од Илинденското востание во 1903 година и завршува со проектот „Скопје 2014“. Културата на помнење се однесува на вредностите, политиките и практиките на поединечното и колективното помнење, меморијализацијата на минатото преку обележување на празниците и почитување

  Види повеќе »
Scroll to top